Vlissingen Dronk

De Baron

 

De Baron

Walstraat 27
4381 ED Vlissingen

 

De Baron Walstraat 27, voor hongerende stappers in de late uurtjes. Voorgangers waren Broodje Romolo, De Valk, Modern en De Dommelsche Bar. Na De Baron is o.a. Sphinx gekomen.

Geschiedenis

1971
Firma BruBoo, Daan Bruinooge en Jac. Boone

Firma Bruboo (Daan Bruinooge Atlanta en Jac. Boone The 70 Inn) opent 9 april 1971 de grill-counter De Baron. De locatie stond in het verleden o.a. bekend onder de naam De Valk en Evertsen. Ook heeft er nog even "Broodje Romolo" in gezeten, waarschijnlijk van Rommelo en Henk die in die tijd ook Kelderbar De Waterval beheren. De gevel wordt gemoderniseerd en De Baron doet zijn intrede.

1972
Willem Snijders

In 1972 vermeldt een advertentie "nu onder nieuw beheer". Vermoedelijk is dit Willem Snijders.

1975
Frans Tilrooy

In 1975 neemt Frans Tilrooy De Baron over en zal tot december 1979 eigenaar zijn.

1979
Sjaak van Peenen

Sjaak van Peenen opent op 10 december 1979. Sjaak is ook eigenaar van Club 78 op de Nieuwendijk en eerder van Sjaak's Corner in de Scheldestraat en President Rooseveltlaan. Het is niet bekend hoe lang hij in De Baron blijft. Van Peenen neemt in 1987 zijn intrek in Royal (2) aan de Badhuisstraat.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Baron/foto's


Verhalen

Daan Bruinooge

Daniel Jan Pieter Bruinooge, op 21 januari 1941 geboren in Wemeldinge. Komt in 1953 naar Vlissingen en gaat na drie jaar HBS 'naar zee'. Zijn eerste reis duurt slechts 10 maanden, Daan treedt vervolgens in dienst bij de 'Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij die o.a. de Holland-Afrikalijn exploiteert. Daan wordt er passagierssteward en cabinsteward. Na twee trips wordt hij 'barkeeper' en krijgt 'de kapiteinstafel'. Op zijn 21ste wordt hij 'chef hofmeester'. Na zes jaar vindt Daan het 'welletjes'. Het is inmiddels 1968, Daan is vaak in Vlissingen te vinden in zijn stamkroeg 'Atlanta'. Als de kroeg te koop komt ziet Daan een goede investering voor zijn spaarcentjes, hij heeft aan boord goed verdiend.
In die tijd wordt Atlanta niet alleen bezocht door zeevaartscholieren. Ook journalisten van overbuurman PZC komen er geregeld voor een borrel en om te discussiëren. Op politiek gebied heeft Daan een duidelijke mening. Na de lessen van zijn leraar Levien de Bree op de HBS, heeft Daan zijn kennis van politieke zaken in de tijd dat hij voer behoorlijk ontwikkeld. Als hij na een paar jaar Atlanta voor gezien houdt neemt Daan in 1971 met zwager Ad van de Woestijne restaurant Beursgebouw/De Beurs over. Datzelfde jaar wordt hij eigenaar van de grill-counter De Baron en café De Boemerang (onder de naam Firma Bruboo - Daan Bruijnooge en Jac. Boone The 70 Inn) . Drie jaar later beginnen Daan en zwager Ad samen De Concurrent. Kort daarna neemt Daan zitting in de gemeenteraad, dit betekent het einde van zijn horecaloopbaan. Daan Bruinooge overleed op 6 augustus 2010.

Willem Snijders

Willem was een gevatte man, niet voor een gat te vangen. Hij wist ons als jonge jongens voor zich te winnen met zijn grappen en grollen. Als hulp herinner ik mij Ko Siereveld, die je dan weer moeilijker uit zijn tent lokte. Favoriet na een avondje bier was Hamburger speciaal, die werd gebakken op een met plamuurmes ingevette, eerst afgeschraapte grilplaat, vervolgens geplet en opgeleukt met ui-ringen en geserveerd op een wit bord met frites en mayo, afgedekt met een spiegelei. Dat ging er goed in! Saté was er ook! Het kon er nog flink vollopen na sluiting van de café’s! Willem ging verder in restaurant Bandoeng in Souburg. In 1996 is hij de gastheer van Restaurant 'Bon Vivant' in Goes.

Frans Tilrooy

  • Frans, "de Baron", was af en toe het nachtelijk publiek behoorlijk beu. Dan gooide hij de zaak dicht en dan hing er een briefje op de deur met: "Ga maar thuis eten".

Na een dag of drie zelf eens flink de bloemetjes buiten gezet te hebben, ging "de Baron" dan gelukkig weer open. Of iets met de tekst: "Ben bezopen, Frits is open".

  • Bij Frans Tilrooy had je meer het gevoel dat je ‘gedoogd’ werd, soms was hij wat kort aangebonden, maar een gouden kerel natuurlijk, weinig grappen.

Over hem werd verteld dat hij in het Vreemdelingenlegioen had gediend, dat betekende in onze ogen zoveel als: 'desgewenst sloeg ie er op los. Wat wisten we? Ja, dat je hem niet kwaad moest maken!' En inderdaad, bordjes op de deur. Ik herinner me de versie: ‘Ben bezopen, ga maar thuis vreten’. De Hamburger Speciaal bleef onveranderd smaken. Oh ja, en er is een verhaal dat Frans met een benevelde kop in Atlanta een taxi bestelde voor een thuisrit naar De Baron. Drie panden zuidelijker..... maar ja! Je doet allemaal wel eens.... En Frans zie je anno 2014 nog regelmatig lopen in de binnenstad. Uiterlijk geen steek veranderd!

Bijzonderheden

  • Medewerkers: Franka, Lydia, Robbert-Jan Hanemaaijer, Dorine Pedersen, Wendela Biesen
  • Jac Boone overleed op 30 december 2016. Hij werd 75 jaar.

Zie ook

Externe links

Bronnen